(Column) En het ergste fan fandaag is…

DOKKUM – Fannemorgen wakker wurden met ’n snotneus. Oftewel: Mannengriep. Gien manneplank of froueplank. Neen… In ‘e war. Dus ik de húshâldster ôfbelle en andere afspraken cancele want, ooh jee… mogelik corona. Beste ménsen, echt. Ik laat mij niet teste, ik haal gien prikken meer en ik wil niemand in gevaar brenge mar, ik ség bij disse dat ik sinds fandaag ‘melaats’ bin dus, blief bij mij út de buurt. Mar ik laat my niet opslúte, mocht d’r weer ’n lockdown komme. ’n bekpamper wil ik nog wel drage in openbare gebouwen mar, dat is ’t dan òk. Amen.

Ien fan de ôfspraken die ik canceld hew, of eiliks werd dat dan omzet in ’n telefonische afspraak, was de ôfspraak met de psychiater. Goed gesprek had. Ik hew dúdelik make kinn’n dat as je mij dertig jaar leden in ’n inrichting drukke dat je d’r dan rekening met houe mutte dat ik dan as ’n boemerang weer werom kom. En ik niet allinich mar, meer die onterecht in internaten zitten hewwe. Kiek, dat ik ’n freemde brainsetting hew is wel dúdelik. Dat dat fragen oproept bij familie en omgeving, ála. Dat snap ik. Mar as ik ien diagnose hew en deran wurde nog ’n aantal koppeld suas potentieel aanrander, potentieel agressor, potentieel kindermisbrúker, potentieel útkeringsfraudeur, potentieel weet ik ’t allemaal dan, hew je an mij ’n verkeerde. Ik hew in disse flaag fan bewustwording sonder de medicaasje omdat, de psychiater docht dat ik wel sonder kon, de realiteit goed onder ogen had. Ik bin mij bewust wurden fan hoe ik deur de jaren heen behandeld bin. As zijnde staatsgevaarlik. Ik hew dus su’n dúzend vrienden fan facebook flikkert. Echt, ik was met myself an. Hewt niks met jim te maken. Gelukkig komme d’r òk ménsen weer werom. Gelukkig. Want ik deed dit niet met opzet. Ik was verbijsterd deur de andere kiek op de realiteit. Miskien wel de meest realistische kijk op de wereld. Echt, ’t leit niet an jim. En wille je my weer as vriend omdat, je bevoorbeeld columns suas disse niet misse wille, stuur dan a.u.b. weer ’n vriendskapverzoek. ’t is allemaal ’n rollercoaster weest. ’t spyt my. ’t leit niet an jim.

Mar ik bin mij wel bewust wurden dat mij keunstjes flikt binne. ‘k hew hier videobanden léggen fan justitie die ik dan mar even veur ’n skappelik priiske digitalisere mut. Doen ik met liefde want, ’t is een kameraad fan my. Mar die banden légge hier dan vervolgens driekwart jaar. Ze wurde noait weer ophaald. En dan bin ik bijvoorbaat skuldig an delicten werveur ik mij tevens bijvoorbaat behânnele laten hew… Werveur ik noait ferfolgd bin want, ik hew ze noait pleegd. Terwijl ik myself nou fragen stel bij de AVGwetgeving. Snappe jim? Niet weer, jongens.

Want nogmaals, ik hew ’t eerder seit: Je kinne my in alle hoeken drukke mar, ik kom as ’n boemerang werom. That’s me. Ik herinner my nog Jenny Douwes in ’n berm of sloatwal terwijl ze mij het beeldbellen leerde door mij te benaderen op die manier n.a.v. dit filmpje van de sinterklaasintocht in Dokkum 2016: https://www.youtube.com/watch?v=jMmTGcRBMpQ&t=90s . De Haagse Lellebel was de aanleiding veur Jenny om mij te bellen. Jenny was nogal skrokken fan de reactie fan burgemeester Waanders op haar ageren teugen de antizwartepietenprotesten. ,,Harmen, wat do en Henk der delsette is mega. D’r binne plannen om takom jier by de lânnelike sinterklaasyntocht yn Dokkum…” ’n jaar later was ze ’t middelpunt fan de blokkeeractie op ‘e A7. En eerlik seit denk ik dat ze mij niet meer kin. Hindert niks. Henk Aartsma en ik hadden oans accreditere laten veur de Sinterklaasintocht in Dokkum dat jaar. De meest roemruchtige. Úteindelik hewwe we ons afmeld. We zwichtten veur de eventuele gevaren van sluipskutters boven de Artisante e.d. Maar ien ding hadden we bewezen. NL is LEK. Selfs tweu ‘dwazen’ konden zich accreditere late veur disse landelike happening. En later selfs òk veur koninklijk bezoek in de stad. ’t verbaasde ons uitermate. Hiermee gezegd hebbende dat we niks geleerd hebben van de zwarte Suzuki Swift in Apeldoorn. Maar ik vien ’t wel behoorlijk hypocryt dat je dan ’n compleet VACTteam van de GGZ speciaal veur mij reservere veur ’t gefal dat ik…

Verder bin ik ziels gelukkig met de ontwikkelingen omtrent https://www.facebook.com/groups/leaodokkum . Ondanks dat de reünie fan 1 oktober j.l. niet deurgaan is sien ik dat binnen die club ontzettend leuke dingen gebeure. Mensen regele hun eigen reünie en ménsen zoeken mekaar op. Gaan selfs op mekaar passen en mekaar verzorgen. Waar wij veur de seumer nog 435 leden in de community hadden binne ’t ‘r nou 512. Ik bin trots. Ik wil Baukje Mosselaar hier nog even in ’t bysonder noeme. In 2013 was ik verhúsd naar myn huidige adres en ik slútte myn pc weer an. De boel inrichte en ik sprak met haar na jaren via facebook. Toen ontstond ’t idee veur ’n reünie. Die hewwe we had in oktober 2016. En wat veur ien. Memorabel.

Dat dat dit jaar niet slaagd is is ’n gevolg fan meerder oorzaken en invloeden. Douwe Piet Boersma, die ’n groat aanjager weest is fan de vorige reünie en òk fan de op stapel staande, is út balans. Met weinig woorden omskrief ik hier dat de adrenaline nog steeds deur syn lichaam giert vanwege de groate betrokkenhied bij oans as leerlingen en de rest fan de mienskip. Hij is dat nog niet kwiet. Hierdeur slaapt hij slecht en dus is hij overdag feitelik ontzettend moe. Afbrand eilikst. Hij stáat juust in de brand. En der ség ik niks teveul met. Mar ’t is skande. Der komt bij dat ik òk in onbalans was omdat, ik dus fanwege myn psyche medicaasje brúk werfan de begeleidende psychiater seit had dat ik d’r wel fanôf kon. Mistake! Kon niet. Mar goed, ’t is weer hersteld. En ik bin d’r wel weer. Werom ik dit su openlik útlég? Ik maak der gien geheim fan. Mutte meer ménsen niet doen. Ik hou niet fan dat gereformeerde ‘onder de pet houen’. ,,Der prate wy net oer.” Maak fan je hart gien moordkuil.

Anyway. Ik hew genoeg fan serieuze zaken. Al kin je d’r soms niet onderút. Mar wer ik echt lol an beleef is de ‘laag bij de grond-humor’. Dus wat ik nou doen en niet meer suas vroeger met officiële persberichten en dergelijke, is ’t laag bij de grond houen fan myn ferhalen. Suas Henk Aartsma altyd sei: ,, ’t niveau mat net heger as de plint. En dat hou ik nou an. Ik hew nota bene al ’n tiktokkanaal opend.

Ik maak my niet meer druk om de saken in de wereld. En echt: ,,Wcpapier komt op de bon?” Nat washandsje deur de naat. Echt! Binne dit de problemen wer wij oans druk om make? Jongens echt, gaan asjeblieft nadenken over ’n duurzame manier fan reetvegen. Want al dat papier wat su in de skietpot verdwynt maakt bij mij wel wat los. Gaan ’s na hoeveel bomen d’r kapt wurde mutte veur al die disposables. Dus, duurzaam reetvege? Idee veur ’n student Facilitair Management an de https://www.hanze.nl/nld in Grunnin’? Echt jongens, ik maak my ’t liefst druk om de priis fan de oliebollen dit jaar. Zestig cent of seuventig cent per stuk. Echt waar. https://www.tiktok.com/@harmenpoortman/video/7153721660045102342?browserMode=1

En ’t ergste fan fandaag is: ,,Ik hew ’n pukkel op ‘e neus. De heule dag al.”

Harmen Poortman