(Column) Noordelijk Belastingkantoor, ik kan veel meer met pdfjes. En dat wil je niet weten.

DOKKUM – In maart hew ik bij ’t Noorderlijk Belastingkantoor kwijtschelding anfraagt veur de wetterskipslasten. Ja, ik verdien bij met www.bewaarhetdigitaal.nl mar, dat is wat de belastingdienst betreft gewoan vrijwilligerswerk. Anyway, Ik had online de anfraag deen en had ze d’r nog even an herinnerd dat ik veurig jaar benadeeld was omdat, ze toen de boel in myn nadeel beoordeeld hadden. Later werd dat wel rechtzet mar, toen hewt myn seuntsje bijna niet een kadoatsje op syn verjaardag had. Gelukkig sprong ’t gebiedsteam fan de gemeente Dongeradeel toen in de bress. Werveur nog myn hartelike dank.

Dit jaar dus weer ’n anfraag deen en de beskeiden naar eer en geweten anleverd via de site https://mijn.noordelijkbelastingkantoor.nl/. De beslissingstermijn is tot úterlik 13 oktober. Ik hew tot 2 september niks hoard. Toen wel! ,,Wilt u nog even de bankafschriften van al uw rekeningen sturen van de maand dat u de aanvraag heeft gedaan?” Ik was an ’t werk met myn films en dan is myn laptop bezet. Ik mut dan de werkzaamheden onderbreke. Hew ik veul stress fan. Onder andere kom ik derom noait weer op ’n reguliere werkvloer. Stress, in welke vorm dan òk: Ik begin te slaan en te skoppen. Dat wil gien enkele werkgever.

Mar goed… Ik lees de fraag nog ‘s: De bankafschriften van welke maand? Die maand dat u de aanvraag heeft ingediend. Ik wurd vuil. gemeen, a-sociaal kienderachtig gemeen en vuil: ,,Ik kan hier niet in mijn boekhouding wijs worden in welke maand ik de aanvraag zou hebben gedaan. Kunt u specifiek aangeven welke maand het betreft?” Gna Gna Gna… Antwoord terug op 9 september: ,,De maand maart.”

Met ’t smoar in pruts ik die bankgegevens út myn internetbankieren mar, ien rekening werkt niet met. Die maakt ‘r gien PDF fan. ,,Gien probleem.”, docht ik. Screenshot! Hoppa! En verzenden mar. Hahaha hahaha haha , docht ik. Ik bin myn beurs al drie dagen kwyt en had nije bankpassen besteld. Fandaag de postboade an de deur: ,,Ah, der sil de passen weze.” Mar nee, neen dat was te moai bedacht. Neen, ’n brief fan ‘NOORDELIK BELASTINGKANTOOR: Wij willen geen screenshots. WIj willen PDF’s!!!!

Ik hew beld: ,,Meneer, u bent aan het werk daar. Vind ik fantastisch. Mag u trots op zijn. Echter ik ben ook aan het werk. Al kunt u in mijn gegevens constateren dat ik in de wajong zit, ik ben toch aan het werk. Ik digitaliseer films voor de gewone man en alles daar boven en ook vooral daar onder. Het betreft films waar dierbaren op staan die bijvoorbeeld door een ernstig ongeval of een ernstige ziekte of zelfs delicten uit het leven zijn gerukt van de familie en nabestaanden. Ik doe dat werk van 8 uur ’s morgens tot vaak half 12 ’s avonds. Dankbaar en gevoelig en tijdrovend werk. Nu u om een pdfje vraagt schopt u de boel drastisch in de war. Ik moet de werkzaamheden onderbreken. Voor UW PDFje! Meneer, u krijgt uw PDFje. Want uw wil is wet! Maar alstublieft, krijgt u de kans om te solliciteren? Ga dan iets doen waarmee je niet de hardwerkende nederlander (en zoals ik voor €300,– per jaar onkostenvergoeding participerende wajonger want, dat hou ik er aan over als het aan de Belastingdienst en het UWV ligt) het leven ontzettend vergald. Want, ik kan veel meer met pdfjes. En dat wil je niet weten.”

Fijne avond,

Harmen Poortman