(Column) Ik maakte plaats veur de zes út Drachten. Ik skaamde my.

DOKKUM – Allereerst jongelui, ’t gaat goed met my. Ik hew de keerside sien. Wat minder medicaasje en wat meer onderbúkgefoel. Want, dat doen medicienen: Je empathie wegdrukke. Is bij mij seuventwintig jaar an de hand weest. Dus hew ik jim kwetst, seer deen of onheus benaderd? Myn welgemeende excuses. Ók seker richting myn familie. En help my dermet. Op ien of andere wiize. Ik mis ze. En weet vaak niet hoe… ’t veerder mut.

Mar, even dit. De BBBpartij. JA! ik ség ja teugen de boeren. Dat kinst ók sien hier an myn flag bij de veurdeur. En ik hew ‘m suas ie hoort. Met respect veur Nederland. En dat bin ik. Want dat systeem fan: ,,En gij zult niks bezitten en u zult gelukkig zijn…”. Deels klopt dat. Ik hew fanôf myn twinigste ’n wajong en jim wete hoe ik de boel opbouwd hew. Mar goed. Ik snap jim frustraasjes. Ik sil jim ’n veurbeeld geve fan wat ik al weet fanôf myn drie maand studie an de Facility Management opleiding in Grunningen.

Vlees komt fan de koe, ’n varken of fan ’n skaap. De karbonades, runderlappen, bieflappen, shoarma, ossesteard, gehakt half om half of runder… en noem mar op. De slachter bepaald hoe dik ’t stuk vlees is want, die snijt. En niet allinich op sundag. In ’n fabriek is dat stuk vlees vaak an de magere kant. Dus, koop aub lokaal bij de slachter in ’t dorp of op de hoek fan de straat. Maar koop bijvoorbeeld ongekruid. Want, we hewwe hier Verstegen in Nederland. En die wete wel wat veur krúden je op je fleisch gooie mutte. Verstegen hewt ’n hiel moai assortiment an fleischkrúden. Noemd bij de naam fan ’t deel fan ’t beestje wat je in de panne hewwe. En dan wurdt koken iniens veel makkelijker… en leuker… en lekkerder.

Ik had hier fanavond veurgemarineerd Deutsch Fleisch. Fan de Liddle. En dan verwacht je wat. Viel toch teugen. Groente probeer ik veurtaan bij Klaas Kommerie te halen. Of bijvoorbeeld bij Kuiken in Wierum. En veur vlees wil ik heul graag naar Bauke Talsma, Menno Hoekstra, Weidenaar of Theo Smit in Ternaard. Die Sjoeltjes kin ik ók bijna namake mar, ieder syn leest. Wat ik ségge wil: Laat de slachter ’t gewicht bepale en maak ‘r self wat lekkers fan. Want echt, Verstegen weet wel wat té zout is. Ze binne ók útdaagd om minder zout te brúke op vlees. En dat gaat ze goed af. Mar kom bij niet an met stikstofproblemen e.d. En die koe mut eerst echt doad. Anders kinst ‘m niet brade.

Mar myn bezoek fannemorgen an ’n hulpverlenende instaansje kon ik fanmorgen niet vertere. Ik zit bij Eneco goed tot augustus folgend jaar. Veur €125,– per maand. Terwijl sommige ménsen zich al afslúte late fan ’t gas omdat, ze de kosten niet betale kinne. Ik skaamde mij fannemorgen bij de psycholoog. Hew ik ók seit. Ik hew plaats maakt veur de zes út Drachten.

Harmen Poortman