(Column) Mar ’t was niet Rebecca Slijver.

DOKKUM – ’t frustreert mij en menig ien: Dat verkeer op de Diepswal. Met name de Golfkes met de petjemannen en de tsoekeboenke muziek. Dat suu veurnamelik de reden weze fan disse maatregelen hierboven toand op de pics. Ik hew ’n zeerrrr korte studieperioade kind mar, wij werden destiids adviseerd om in oanze spaarzame frije tiid even ’t wetboek fan strafrecht te lezen. Kleine stukjes, je studeerden dan òk gien rechten maarrrrr, ’t kon wel ’s fan pas komme later… als je groot bent.

Mij staat bij dat in den niederlanden nür eine organisatione de verkeersborden veur ’t ganse land maakt. DE ANWB. ’t binne dan òk ANWB-borden. Niemand anders mag die borden make. Niemand. Dus wille jou ’n eigen parkeerplak veur de deur claime dan, mut dat via de gemeente met ’n officieel bord fan de ANWB. Dus niet ’n geplastificeerd kartontsje, ANWB! Juridisch geldt dat òk veur de Gemeente Noardeast-Fryslân. Dit staat vaststeld in ’t regelement van Verkeersregels en Verkeerstekens 1990. Disse stekken met prachtig moaie doeken binne neffens mij juridisch helemaal niks weerd. Helaas….

Dus ik mag met myn Littlebit More Harley gewoan om de Posthorny richting de Syl. Want ’t rechtsgeldige bord fan de ANWB is leidend. Met deronder ‘ Uitgezonderd fietsers en snorbrommers’. Der falle beide nep Harleys fan mij onder. Snorbrommers. Mar dan riid ik teugen dat dubbele stek an en dan mag ik mij wurme tussen ’t stek en de wand van ’t terras fan de Artisante. Hew ik deen fannemiddag. ’t stek bleef hangen achter myn kickstarter. Ik hew ’t meer dan ’n halve meter metsleept. Niet handig. En ik wurd ankeken of begaan ik ’n megaovertreding. Mut ik my òk nog skame. Ja werkelik.

Ik hew fannemiddag disse foto’s maakt. Want ik wuu eilikst gewoan niet seure mar, ik kin ’t òk niet late om dergelike onderwerpen even an te kaarten. Zit niet in over myn eventuele hoge bloeddruk want, die hew ik niet. Ik hew veerders ’n fantastisch leven. Ik ston’ bij de bloembakken veur ’t stadhús. Ik had de foto’s maakt. Ik hew der òk terplekke nog even nadocht over de portretrechten fan de gast’n op de terrasen e.d. Dat zit alsvolgt in mekaar: Iederien mag foto’s make. Fan alles en iederien. As je ze publicere mut je je affrage met wat veur doel je dat doen. As je der niet bewust ’n gepotretteerd met skade dan kin je dat gerust doen. Mocht na publiceren ien fan de gepotretteerden bezwaar make dan kin je derover in gesprek gaan en tot ’n skikking komme. Mits d’r gegronde redenen binne werom de gepotretteerde niet wil dat de foto publiceerd wurdt. Dat gezegd hebbende.

Der kwam fanôf de súdkant ’n lokaal politicus an op de ebike. En ja waar: De zeer gewaardeerde overheidsfunctionaris manouvreerde zich tussen ’t terras en ’t stek deur. ’t Kon ’n raadslid weze, ’n partijlid fan ’n lokale of landelijke partij, ’n wethouer of de burgemeester zelf. ’n man of frou hew ik hier niet vaststeld. Mar ’t was níet Rebecca Slijver.

Noflike snein,

Harmen Poortman