As wij goed trouwd weest waren dan had ik seit: ,,We gaan fanavond moai optiid op béd.”

DOKKUM – Exact 29 april dit jaar hew ik ’n accu fan de auto fan ’n freundin met de druppellader opladen. Dat lukt enkelt. Meestal is ’t aflopen as de accu helemaal leegtrokken is. De lichtverklikker deed ’t niet meer. Hew ‘m heulemaal nietiens terugvonden, eilikst. Núver. Mar derdeur liep de accu regelmatig leeg.

,,Ik hew ’n verklikker besteld veur €3,88 en acht euro versendkosten. Sist die d’r nou òk ’s even veur my inzette.”, vroeg ze me twee weken leden. ,,Ik sil ’s even sien.”, riep ik stoer. Want ik dacht dat ik myn roeping as automonteur mislopen was omdat, ik die accu reanimeerd had. Prutse met dat dinkje in de zekeringenkasten, lampen an lampen, ut… portier open, portier dicht… Nou is de accu dus defintief overleden. ,,Haddest ok doen mutt’n wastou beloofd haddest. Dit is nou krekt de reden werom ik niet weer ’n kerel in myn leven wil. Laat ze d’r blieve, asjeblieft. Mar as ze zak lege kinne dan, kinne ze alles. Nou laat mar. Bist dyn roeping mislopen. Pfff. ”

,,En wér mutte we heen om ’n nije accu? Dat gaat weer ’n vermogen kosten. En wij as noodruftigen in de samenleving kinne sulke klappen niet hewwe. Derom geef ik dij su nu en dan wat te vreten want, anders komstou òk om. Mar veerders wil ik niks fan dy wete. Gelukkig hewwe we die achthonderd energietoeslag kregen. Anders had ’t nietiens kinnen”

De accu hewwe we samen haald bij ’n firma wer ze oans seer goed holpen hewwe. Leuke service. Die moest eerst mar weer onder de moterkap. En natuurlik moest dat niet in ien keer slage. Neen, de klemstangen wermet hij op sien plek blieft waren iniens te kort. Tuurlik! Hoe suu ’t òk anders? ,,Ik gaan wel even op ‘e strún in de omkriten. Misskien ’n handige Harrie die oans helpe kin.” En su kom ik bij PD Automaterialen Dokkum. Noh, as of ik thús kwam. Warm onthaal want, ik was gien onbekende veur de beide mannen achter de toanbank. Binne òk ’n paar mooie selfies maakt. ,,Ik fix die stankjes even veur dij, Poortman.” Noh, ik mocht weer metetuh bij de lady. Mar ik hoefde echt nergens op te rekenen. Dat zei ze d’r nog wel even nadrukkelik bij.

We binne hier nou fandaag 25 juli en de verklikker zit ‘rin. Ik hew heurlike earpels had met wurteltjes en ’n knap stuk fleisch. Na ’t romige toetje met de slagroom en de eardbeiensaus seit ze met ’n loensige blik in de ogen:

As wij goed trouwd weest waren dan had ik seit: ,,We gaan fanavond moai optiid op béd.”

Harmen Poortman