(Column) Wie hewt dan recht op meer privacy dan ik?

DOKKUM – Typische fraag, hè? Hierboven. Ik fraag my dit af omdat ik my verbaas over posts as: ‘Wappies take over.’ Ik vien ’t best, hoor. As je je niet vaccinere late mar, waan je nou niet in ultime vrijhied en volledige onbereikbaarhied veur de overhied.

Meer dan twintig jaar leden voelde ik angst om herkend en bekeken te wurden nadat ik ’n kleine diefstal pleegd had. Deur de studie die ik derna volgde leerde ik dat de privacy fan iederien onder de loep nomm’n wurde suu. Ik werd angstig en hew my opnimme laten in ’n inrichting. Met ’t stigma wat je derna achtervolgen blieft, kom je d’r achter dat gienien onder disse stigmatisering útkomt.

Ik bin jaren later na de opname in de inrichting vader wurden fan ’n soan. Later ók fan ’n dochter mar, dat was nog mar de fraag. Dus hew ik ’n dnatest doen late mutten. Myn dna is dus afnommen. En al hew ik úteindelijk na andringen op ’n skriftelike verklaring ’n bewiis kregen dat ze ’t nergens anders voor brúke magge. Ik weet ’t niet…

Met de erfelijkhiedsonderzoeken in de display’s bij de universitaire ziekenhúzen bin ik bang dat we allemaal de privacy kwiet binne. Alles is bijna erfelijk bepaald, lykt ’t wel. Dus: ,,We willen graag uw dna voor onderzoek naar de erfelijkheid van uw klachten.” Wie seit dat ze ’t derbij houe? Ik beweer dat ’t dna fan iederien gewoan úteindelijk in ’n database komt.

En dan make wij oans allemaal druk om de privacy en vrijhied die gemoeit is met de coronavaccines. Eerlijk waar, ze pakke je toch wel. Linksom of rechtsom. En trouwens, werom mut ik myn dna afstaan ter bevestiging of ontkenning fan ’n vaderskap en veerders gaat iederien vrijút?

Wie hewt dan recht op meer privacy, dan ik?

Harmen Poortman