(Column) Gewoan ’n slet of alcoholist. Kyk ’s in de spiegel.

DOKKUM – Ik kom ze teugen. De wiizende vingertsjes fan en naar de exen in kwestie. Ik hew zelf òk ’n ex mar dy laat ik nou even búten beskouwing. Want over mij hewt ze òk wel wat te skellen. Mar d’r is meer met gemoeid dan vroeger. Vroeger waren je gewoan ’n slet of alcoholist. Teugenwoordig zit dat veul ingewikkelder.

D’r wurde teugenwoordig heule medische encyclopedieën op naslagen. Borderliner en narcist binne wel de koplopers as ’t gaat om gestelde diagnoses deur de ene partner veur de ander. De eerste die ik noemde is vaak steld veur de frou in de relaasje en de narcist is in bijna alle gevallen de man.

Vroeger zeiden je gewoan dat je ex ’n slet was as de relaasje over was. Teugenwoordig mut je dan eerst in therapie veurdat je skeide kinne/magge. En dan is ‘r vaak ’n onderliggende reden werom je frou vreemd gaat. Borderline! En der mut je dan òk nog begrip veur opbringe as man zijnde. ,,Met de k*t op ‘e loop is niet gepast, meneer. Het is zeer ernstig waar uw partner aan lijdt. U kunt er ook voor kiezen haar te steunen in deze moeilijk periode.” En as je har dan wél gaan late omdat, ze beweert dat ze ’t allemaal zelf wel rooie kin dan, blykt dat ze su afhankelik is as ’t mar kin. Komst ‘r noait weer fanôf.

As de crash fan ’n huwelik an de man leit dan, is dat noait su. Dat sil ’n narcist altyd bewere. ,,Ik hew d’r alles an deen mar, dou lusterst niet goed.”, seit ’n narcist gauw ’s teugen syn wiif. ,,In therapie hoeve ze òk niet want, ze hewwe noait wat verkeerds deen. Sorry ségge kinne ze niet mar, folgens hunzelf hoeve ze dat òk niet. Ondanks de eventuele agressie dy ze toane.

Want ze hewwe niks ferkeerds deen. En drinke doen ze òk niet. ‘Ze consumere het leven.’ En ze hewwe der òk alle recht toe. ,,Ik heb de hele dag gewerkt dus, heb ik ‘m verdiend.” Dat de rekeningen zich opstapele is de skuld fan de mienskip, de gemeente of ’t belastingstelsel. ,,En jij gaat altijd naar de buurman als we ruzie hebben. Wat doe je daar?” ’t bezit van de saak/frou is òk ’n dingetje. Mar wat gebeurd der bij dy buurman? Weestou ’t?

Vroeger was ’t zeker niet veul beter mar, ’t was wel simpeler: Gewoan ’n slet of alcoholist…

Kyk ’s in de spiegel,

Harmen P.