Ausweis? Was ist ein ausweis?

DOKKUM – Fanavond, 25 september ’21. De tweudeling onder de mienskip: Vaccineerd? Dan mag je ’t restaurant in. Niet vaccineerd en niet test of hersteld fan covid 19? Dan kinst mar naar hús gaan. Wij hewwe hier nog ’n keuze. Of je doen met, of je doen niet met. Ik hew de keuze maakt om met te doen.

Want ik hew òk wel ’s NIET de keuze had om met te doen. Toen hew ik mij vrijwillig opnimme laten veur negen maanden in ’n inrichtiing omdat, dat de meest veilige plek was veur mij en sommige ménsen om mij heen. Ik hew toen dus de keuze maakt om NIET met te doen. Uit beskerming veur mij en myn omstanders. Ik hew mij toen vrijwillig isoleerd fan de mienskip.

Hedendage hew je dus de keuze om wél of niet met te doen met de mienskip. Mar dan bin je nog niet allinich want, je hewwe binnen beide keuzes nog altyd medestanders. De keuze die ik 26 jaar leden maakte was ien veur mij allinich. Gienien fan de rest fan de mienskiep maakt ‘m met mij.

En dan hoor ik nou dat men zich druk maakt om ’n tweudeling binnen ’t ménsdom. In beide situaasjes binne je niet allinich. Want wat is myn hart bij dy ménsen die, deur de angst dy op disse wiize creëerd wurd, su allinich binne dat ze zich vaak veiliger voele deur mar heulemaal búten de mienskip te gaan staan. En soms helemaal niet vrijwillig. Mar ze binne te zwak om te ageren teugen de druk fan de overhied. Ze binne vaak te zwak om veur sichzelf te bepalen wat ’n goeie keuze is.

Dus ’n Ausweis? Was ist ein ausweis?