(Column) Facebook vient my nog niet moeilik genoeg. Fijne feestdagen.

DOKKUM – Tsja, wat mut je d’r fan ségge? ’t was weer ’n bewogen jaar. En dan binne d’r ménsen die frage my toch: ,, Krij we ók weer ’n jaarferslach, Harmen? Fan de meterstanden en su? Noh, ik bin d’r eilikst wel wat klaar met. Ik hew ’t afgelopen jaar ók wel ’s ien teugen de skonken skopt met myn columns. En dat is mij best wel dúdelik maakt dat dat niet gewenst is. Mar ik ség dan ók dat dat niet om ‘e neucht is. Ik bin in myn leven ók wel behoorlik de hoek in skopt.

Ik hew ’n zus en twee stiefbroers. Alle drie niet dom. Myn zus werkt op é Rechtbank, Ien stiefbroer is recherseur en die andere zwemt in ’t geld. En alle drie kinne ze niet met my omgaan. An wie leit dat? Ik denk dan an mij. Want ik bin in de minderhied. Mar ik suu niet skriive over derden. Dat doen ik dan ók niet. Ik kin ’t ‘r beter over hewwe dat út de boekhouding die ik noodgewongen anlégge moest, blykt dat ’n wajonger as slaaf behânneld wurdt hier in NL. Want as ik de enige bin die ’n hobbyondernimming hewt en dermet quit draait dan, su dat discriminaasje weze. Myn winst gaat namelijk naar de belasting.

Toch is ’t wel su dat ik mij veurnomm’n hew om ménsen in ’n dergelijke posiesje de helpende hân te bieden. Ik hew my veurnomm’n om per ien januaris my beskikbaar te stellen om veur ménsen die in ’n moeilijke situaasje sitte verweer- of beswaarskriften te skrieven. Ik hew leerd dat ’t altyd de moeite loant om in verweer te gaan bij bijvoorbeeld ’n gemeente, UWV, Veilig Thuis of wat veur instaansje dan ók.

Na ’n skeiding is de vader per definitie direct de klos. Ik hew dat metmaakt. Mar jim sille na de eerste kerstdag foto’s sien fan tweu heul plezierige momenten met myn kids. Veerders hew ik helaas de ervaring met ’n psychiatrische diagnose die d’r veur sorgt dat andere familieleden op mij del sien. Ók der weet ik raad met. Al doende leert men.

Op de foto even ’n melding fan Facebook dat myn teugengas beperkt is tot ’n gradaasje lager in ’t oversicht. Fan al myn columns is dit de eerste die deur facebook anpakt is. Ik weet ók wel wér dat an leit. Jim ók wel. Mar veerders hew ik nog noait ’n reprimande had. En ik hew ’t wel ’s mal deen. Dus ik snap dan ók niet dat myn familie niet in staat is om met my om te gaan. Facebook vient my nog niet moelik genoeg.

Fijne feestdagen,

Harmen Poortman

Recent: https://bewaarhetdigitaal.nl/2023/12/07/column-ameland-stuurt-afke-boven-en-de-randstad-stuurt-n-marokkaan-dat-is-dom-en-ik-snap-t-ook-niet/