(Column) Ameland stuurt Afke Boven en de randstad stuurt ’n marokkaan. Dat is dom. En ik snap ’t ook niet.

DOKKUM – Powned, ik denk dat nu de boot wel aan is. Jullie hebben iets gedaan wat heel dom is. Tijdens Sunneklaas komt er niemand op Ameland die niet amelander is. En wat doen jullie? Je doet het toch. En ik laat hier in de titel van dit stuk ’n naam vallen van iemand die ik persoonlijk ontmoet heb. Ik was er niet blij mee. Toen zat ze nog in de kinderjaren maar, ik heb haar toen hoogst waarschijnlijk aan de toonbank gehad in De Boeg op camping Klein Vaarwater op Ameland. In de jaren negentig werkte ik daar als vakantiekracht in de snackbar. Zij kwam aan de toonbank en ik van de vaste wal, hier uit Dokkum, had toen erg veel moeite met haar. Ze had wel zo’n allemachtigste grote bek dat ik er houwen en keren aan had en haar de patat wel achterna wilde smijten. Maar ’n correcte grote bek, dat wel.

En dan ben ik hier uit de klei getrokken in Dokkum. Wij zijn hier ook geen doetjes. Waar de randstad wel vol mee zit. Dames met lange nagels die menen hier op de vlakte te willen wonen maar, na drie maand de PC Hoofdstraat in Amsterdam al beginnen te missen en hun sjannelletje gauw weer willen aanvullen. Want hier stinkt het naar koeienstront. Maar even wat ik wil vertellen over Afke Boven: Ameland stuurt kwaliteit naar de NOS. Een vakvrouw. Die nieuws kan brengen zoals Nederland dat verlangt. Zoals wij nederlanders graag willen worden aangesproken. Ook wij friezen hechten waarde aan de manier waarop ons het nieuws en de actualiteiten wordt voorgeschoteld. En dan leveren wij vanuit onze regio Noordoost-Friesland nog wel meer kwaliteit. Niet alleen het Wilhelmina pepermuntje van Fortuin en de droge worst van Weidenaar. Ook niet alleen de wereldvlaggen van de Dokkumer Vlaggen Centrale en we weten ook allemaal wel dat de Bitriscooter allang verleden tijd is.

De vangrails die je vindt langs de weg die uw presentator heeft gevolgd om de Pier van Holwerd te bereiken, komen grotendeels nog steeds van Prins N.V. aan de Rondweg West in Dokkum. Is overgenomen door scandinaviërs. En daar wil ik even op in haken: Wat wij als Noardeast Fryzen leveren aan Den Haag is een Aant Jelle Soepboer voor NSC. Hij lijkt een viking met z’n rooie baard maar, dat is wel waar wij van afstammen. Maar om op het journalistieke, artistieke en diplomatieke vlak maar even ter zake te komen: Wat uw journalist voor werk levert is de reden dat ik uit de journalistiek gestapt ben. Tegenwoordig is rellen, uitlokken, stangen en narren en vooral aandacht vragen voor jezelf door jezelf in gevaarlijke situaties te begeven ’n must. Het oude vertrouwde ‘wie, wat, waar, waarom, wanneer, waarvoor en hoe’ is niet meer voldoende. Je moet je als journalist wel zo verschrikkelijk opdringen en vooral heel erg in de weg gaan staan van de sociale orde dat, ik voor de eer bedankt heb. Maar nieuwsgierig ben ik nog wel. Mede met Johann de Graaf, redacteur WNL. Mijn vriend in de nostalgische jaren bij RTVNOF. Welmoed Sijtsma uit Hardegarijp, WNL/NPO. Elske DeWall, zangeres uit Feanwâlden. Femke Wiersma, Eerste Kamer voor de BBB, hier bij mij in de buurt opgegroeid. Theo Hiddema, advocaat en politicus uit Holwerd. Daar is je reportertje nota bene doorheen gereden. Luts Jacobi, PVDA komt uit Fryslân, Steven de Jong, filmmaker en goed bevriend met Syb van der Ploeg van De Kast uit Dokkum. En voordat ik duid wie jullie naar Ameland stuurden…

Wij hebben Jenny Douwes. Wij hebben ook Sander Slijver, Blokkeerfries van het eerste uur en punker. Maar we hebben ook Agnes Sambrink. Dochter van Anneke Douma met het legendarische ‘En we hewwe ’n Woanskip.’ Jaa, wij hewwe de elfstedentocht. Een loodzware schaatstocht veur echte diehards. Wij leverden Jacques Monasch, Joop Atsma en Doutzen Kroes. Sipke Jan Bouwsema en Tim Douwsma. Piet Paulusma, weerman Omrop Fryslân en SBS6. S.C. Heerenveen werd groot met Foppe de Haan. Vergeet niet Henk Aartsma die mij aanstuurde om ’n filmpje te maken over de anti zwartepieten toestand in aanloop naar de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum in 2017. In het filmpje op bijgevoegde foto veegden wij de vloer aan met de Haagse Lellebel. Zeg maar gewoon Sylvana Simons. En jullie journalissie zoekt steun bij een Dilan Yeşilgöz-Zegeriusen.

Jullie sturen een marrokkaan naar Ameland! Dat is gewoon dom. En ik snap het ook niet.

Harmen Poortman