Want je bínne ’n noodruftige en je blieve ’n noodruftige.

DOKKUM – Ja! ’t was te verwachten. Je wete dat je naaid wurde. Sigaar út eigen doas. Al twee maanden wete we in de ’toeslagen veur arm Dokkum-app’ dat we ’n ienmalige huursverlaging krije. Binne we heul bliid met. Met groate dank aan o.a. De Bewonersraad Friesland die zich bekommerd om de armlastige huurders die noodgedwongen hure mutte omdat, ze waarskijnlijk gien mogelijkheid hewwe om ’n hús te kopen.

In Dokkum hewwe we dus ’n doelgroep die, deur ’n hús te huren bij bijveurbeeld Thús Woanen gelyk káns maakt op de jackpot die valt in de nacht fan de 19de op de 20ste fan de maand. Dan valle de toeslagen fan de belastingdienst as vallende sterren út de lucht. Je légge d’r gewoan op.

Met ien oor gespitst en dan ’s nachts om ’n uur of half drie dan voel je gewoan an je water dat ’t op je IBAN staat. Soms is de huurtoeslag wat later as de zorgtoeslag en dan draaistie nog ’n keer om. Mar vier uur hewst ze beide wel, hoar. Groate káns. JA.

Afgelopen nacht was ik actief op de app en we vroegen oans af hoe hoog de huurtoeslag dan nou weze suu. Want we wisten dus fan die huursverlaging. Dat was veur mij dik vier tientsjes. Ik zag ‘r met smacht naar út, naar die ien juli aanstaande. Mar wat suu de belastingsdienst dan doen met de huurtoeslag? Best spannend allemaal. Mar der wassie al …

Al veur dat de huursverlaging plakvond’n hewt. Je voele ‘m ankomm’n. Je kinne d’r vergif op innimme. ’t was te moai om waar te wezen. Ja: De huurtoeslag veur mij was dertig euries lager dan veurheen. Je wisten gewoan dat fan die dik veertig euro je sowieso de helft inlevere mutte. Want je bínne ’n noodruftige en je blieve ’n noodruftige.

Gûte Nacht,

Harmen