(Column) Komijnzaad. In vredesnaam, werom?

DOKKUM – Ik zat te filosoveren over eten en met name krúden. Niet allinich mar met myn maat. Hij noemde wat krúden op die hij standaard in syn rekje hewt. Ik dee krekt of was ik zwaar onder de indruk mar, ik denk: ,,Ik smiet ‘r òk even ’n smaakmaker in. ”Komijnzaad!

,,Wat maakst der met?”’, vroeg myn maat. ,,Noh, weet ik veul.”, was myn antwoord. ,, Ik hew laast ’n swikje krúden kocht en ik docht: Komijnzaad mut ik òk hewwe.” Myn maat gaat googlen: recepten met komijnzaad. Noh veerders nergens om, ’t is ’n mooi ingrediënt. Veur komijnentsjiis, bijvoorbeeld. We hewwe ’t even bekeken op internet:

Allereerst bin je d’r niet met met allinich Komijnzaad. We hewwe verskillende recepten bekeken mar, je hewwe meer noadig. Mar je wil niet wete wat je teugenkomme an ingrediënten die gezamelik met die komijnzaad tot ’n maaltyd komme. Mar je mutte ’t òk mar in hús hewwe: Kardemompeulen! Hewwe jim der fan hoord? Ik nog nooit?

En dan nog hoe je ’t útspreke mutte: ,,Nandan Massala.” Wat is ’t, in vredesnaam? Búten ’t feit om dat je naast die komijnzaad nog ’n waslyst an ingrediënten noadig hewwe om überhaupt ’n ien of ander bútenlâns gerecht te maken, weet je niet iens wat je hale mutte en veural òk wer. Komijnzaad is ’n zeer ongebrúkelik krúd. Der binne wij nou òk wel achter.

Ik doen dus noait weer ingewikkeld over welke krúden dan òk. ,,Pieper en sout, der hou ik ’t bij.”, aldus myn maat: ,,En hoogút wat paprikapoeder, oregano en knoflookpoeder. Dus dames en heren, komijnzaad hoef je niet te halen. ’n heel gebliksum om der wat fatsoenliks fan te brouwen. We hewwe ’t even afpilst: ,,Komijnzaad. In vredesnaam, werom?”

Harmen Poortman