NOS brengt jubileumuitzending 25 jaar Elfstedentocht vanaf Elfstedenkeerpunt in Dokkum

Op dinsdag 4 januari 2022 is het precies 25 jaar geleden dat de 15e Elfstedentocht werd verreden. Op 4 januari 1997 was Fryslân even het centrum van de wereld. De wereldberoemde Tocht der Tochten bracht vele honderdduizenden mensen naar onze provincie en nog eens miljoenen keken de tocht voor de televisie. Reden voor de NOS om met een speciale jubileumuitzending te komen vanaf het Elfstedenkeerpunt in Dokkum.

“Dokkum is letterlijk en figuurlijk een keerpunt tijdens de Elfstedentocht. Dokkum stond en staat voor heroïek. Als je in Dokkum aankwam dan wist je dat je het ergste had gehad. Reden voor ons om vanaf deze mooie symbolische plek met een bijzondere uitzending te komen”, aldus eindredacteur Paul Vloon van de NOS.

Tijdens de uitzending blikt presentatrice Dione de Graaff terug met gasten aan tafel. Onder andere winnaars Henk Angenent en Klasina Seinstra, voormalig voorzitter Henk Kroes en huidig voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elfsteden schuiven aan. Aan de hand van eerder gemaakte reportages en verhalen wordt teruggeblikt op de dag van toen.

“Wat soe it moai weze at wy wer ris in echte Alvestêdetocht krije. Wat wiene it prachtige bylden út 1997 hjir út Dokkum en bygelyks fanôf Bartlehiem. Dy bylden giene mei rjocht de hiele wrâld oer. Prachtich moai om de sfear fan doe no wer ris in bytsje te belibjen”, zo vindt burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân.

Het centrum van Dokkum was speciaal voor de opnames sfeervol uitgelicht, zodat het een prachtig warm winters plaatje op televisie oplevert.

De uitzending is op dinsdag 4 januari rond 20:30 uur op NPO-1.