Ik had wat vragen an ’t UWV. Antwoord is eerlik en onverbiddelik. Maar rechtvaardig.

DOKKUM – Ik participeer al ’n jaar of zes naast myn wajongútkering binnen de grénzen fan ’t belastingspectrum. Met myn roots in de wereld fan de radio hew ik de káns kregen om via vrijwilligerswerk binnen ’t mediapark in Hilversum te ontdekken hoe digitaliseren fan oud beeldmateriaal in syn werk gaat. Su doende is www.bewaarhetdigitaal.nl òk ontstaan.

Deur de lockdown vorig jaar hew ik hoogtij viert. Alles ging failliet mar, ik had ’t druk. Menigien rúmde de solder op en ik kreeg skoenedoazen vol films en dia’s om te verwerken tot de eeuwige glorie. Mar ik zag ’t zwerk driiven. En inderdaad, ik was de klos. Meer as de helft ging naar de belastingdienst. Ik hew ’t UWV fragen steld: ,,Hoe kinne jim belove dat je vierdúzend bijverdiene magge en je houe d’r niks an over? Dit was hun antwoord:

Beste meneer Poortman,

U bent gefrustreerd omdat een groot gedeelte van uw inkomen naar de Belastingdienst gaat en u bij uw huidige inkomen toeslagen en vrijstelling misloopt.
U vraagt om een gesprek met uw arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige bepaalt niet de hoogte van uw inkomen. Hij /zij is er om te helpen zoeken naar werk.

In uw geval is er zelfs geen arbeidsdeskundige meer aan u verbonden omdat we hebben vastgesteld dat u geen arbeidsvermogen hebt. Dus een gesprek is niet mogelijk.
Des te knapper is het dat u toch werkt en inkomen genereerd voor uzelf! Daar kunt u trots op zijn.

Wij hebben geen invloed op de Belastingdienst of op de gemeente. Wanneer u zoveel verdient dat u geen recht hebt op vrijstelling dan is dat een beslissing van de gemeente.
Voor u geldt ongetwijfeld dezelfde regels als bij iedereen met hetzelfde inkomen.

Ik wens u een prettige dag.

Met vriendelijke groet,