(Column) Veur ien belastingangifte minstens twaalf berichten via MijnOverheid.nl. Jongens…!?

DOKKUM – Ik vien alles best. Ik wil overal an metwerke wenneer ’t ’n doel eerbiedigt. Mar ik hew niet alle tiid veur flauwekul. Ik hew naast myn útkering òk ’n drukke baan: www.bewaarhetdigitaal.nl. Ik draai dagen fan twaalf uren naast myn wajong. Ik hoor je denken: Twaalf uren werke en toch ’n útkering? Hoe kin dat?

Ik hew deur ’n noadlottig ongemak noait de káns had om volledig te functioneren op ’n reguliere werkvloer. Mar ik wil wel wat doen. Dus hew ik myn eigen werkrúmte creëerd en digitaliseer ik alles wat los en vast zit. Ik geef de bijverdiensten zelfs op an de belasting sudat, ’t verrekend wurdt met de útkering. Vien ik allemal best. Wil ik an met werke.

Nou kreeg ik drekt na de inval fan ’t jaar 2022 ’n veurlopige anslag fan de belastingdienst. Want ze hewwe my in de smiezen. D’r is contróle, En veur dat de fiscus my út béd lichte suu hew ik dus zelf de boel al anmeld bij de instaansjes. Dus, men weet wat ik doen. En dus òk dat ik winst maakt hew vlak na de eerste lockdown. Dus ze rúke ’t.

Helemaal best. Ik wil alles wel sien late. Mar ien ding: Eenmalig liekt my afdoende. Ik weet dat ‘r digitale en geautomatiseerd processen in de lucht binne om dergelike inningen soepel te laten verlopen. Mar echt, jongens. Ien keer is genoeg.

Ik hew hier namelik mar ’n omzet fan nog gien vierdúzend euro per jaar. En derveur krij ik dan minstens twaalf keer bericht fan MijnOverheid.nl. Ien belastingangifte. Jongens…!?

Harmen Poortman