(Column) ,,Ja.” zucht ik wederom. En ik stin op andere datingsplannen.

Dokkum – Ik was gustern met myn rakker naar de Mac. Want hij had goed presteerd op skoal. Das wat weerd mar, eilikst mut ik jim wat bekenne. Ik bin de avond derveur òk al even deur de drive reden. Sssst! Ja, echt waar. Want ik wou even oefene. Ik wil niet veur verrassingen komme te staan.

Want ik hew binnenkort ’n mcdrivedate. Jaaa, ’n lady wil met mij deur de mcdrive. Mar dan wil ik wel wete hoe sulks gaat. Ik as boere kloat út de âlde Dongeradielen bin eilikst nog noait deur ’n mcdrive reden. Dussss. Ik had even oefend.

Noh, allereerst mag je auto niet hoger weze dan tweu meter seuventig. Nou was dat in orde mar, hoe kom je d’r op? En dan. Ik kom bij die zuil en dat allemachtigst groate beeldskerm wer ik idioat fan wurd. Wat ’n licht en wat ’n kleuren! ,,Welkom bij Mc Donalds Dokkum. wat kan ik voor u doen?” ,skald my tegemoet. Ik met myn radiostationverleden reageer: ,, Je mutte de gain even wat naar beneden draaie. Je komme nogal overstuurd binnen hier in de linker window fan myn auto.”

,,Meneer wat wilt u bestellen?”, en hij sprak al wat milder. ,,Ik wil wel ’n BigMac met patat en wat drinken?”, was myn fraag. ,,Ooh, dan wilt u dus ’n BigMacmenu? Wilt u er fritesaus of mayonaise bij?”, raast hij weer in myn linker oor. ,,Wat is ’t ferskil.”, fraag ik su. ,,Tsja, euh….” Noh, ’n moeilik ferhaal dus, ik beslút tot fritesaus. ,,Wat wilt u erbij drinken, meneer?” En ik krij de keuze út su’n twaalf limonades. ,,Doe maar een cola.”, antwoord ik. ,,Small, medium of large?”, das dan weer ’n fraag wer ik wederom fan skrik. Want ik weet niet wat ’t verskil is tussen die drie. ,,Doe mar medium.”, ség ik wat geïrriteerd. ,,Wilt u ook nog iets na hebben, meneer? fruit of ’n milkshake bijvoorbeeld?” ,,Nee, dank u.”, zucht ik. En ik kiek in de binnenspiegel. Der staat de folgende klant al met syn groate ledlampen my te verblienen. ,,Rijdt u maar door naar het volgende loket.”

Nog met de swarte vlekken veur de ogen mut ik dus de beurs trekke. Der sit je dan bovenop met de gordel nog om dus die mut los, Met de linker heup de lucht in en eilikst mut de portier derveur open mar, dat kin niet want, je staan suwat in de Mc Donalds, su dicht langs ’t loket. Dat meiske wat der achter staat hewt de smoor in want, har vriendsje suu langskomme mar, die is wegstuurd deur de bedrijfsleider. En ze smiet su de BigMac met toebehoren deur ’t rút bij mij op skoat en fraagt even om elfvijfenveertig.

,,Tot ziens, meneer.” ,,Ja.” zucht ik wederom. En ik stin op andere datingsplannen.

Harmen Poortman