(Column) En dat op maandag…

DOKKUM – De wet fan Murphy… Alles wat ik disse maandag anpakke suu ging mis. Ik had myn nocht. Ik bin an fakaansje toe. Mar mag je dér wel an denke as útgerangeerde wajonger? ‘T kon my niks verrekke. Ik koop d’r ien. En misskien wel meer as ze smake….

Bij de Halve Maan in Dokkum. Wat hewt die Theo ’n misselike start had vorig jaar toen de lockdown d’r in kletste en hij had syn saak krekt op streek. Ik gun die jonge ’n paar centen en ik investeer in ’n Brugse Zot. Twee tafels naast my zaten toeristen in de zon. Ze hewwe seit wer ze wegkwamen mar, ik weet ’t nou al niet meer. Ooh ja, ergens bij Zwolle út de buurt. Fytsend naar Ameland met ’n overnachting in ”t Gasthuis hier in Dokkum.

D’r kwamen nog wat passanten langs: ,,Nee lieve, ik wil in de zon zitten. Niet hier. Lieve, we lopen door. Echt. IK WIL HIER NIET ZITTEN, KOM.” En je suuden ’t niet verwachte mar disse keer was ’t ’t mannetje dat de broek an had. ,,Hij had jullie bijna uit de stoeltjes weggedrukt.”, ség ik teugen de toeristen in de sun. En d’r volgt een wederfraag:

,,Hebt u ook vakantie?” ,,Noh.”, antwoord ik: ,,Ik zit in de wajong dus, men gaat ervan uit dat ik altíjd vakantie heb.” Ik vertel ze dat ik hobbymatig films digitaliseer en dat ik vorig jaar, omdat half de regio de solder oprúmde fanwege de lockdown, de maximale bijverdienste onder toezicht fan ’t UWV scored had. En dat ik nou niet op fakaansje kin omdat, ik fan de €2209,– skoane wínst €1261,– naar de belastingdienst storte moest. Inclusief myn fakaansjegeld. En as ik pech hew dan mut ik dit jaar wél de gemeentelike belastingen betale á €446,–. Dus dan hou ik fan de netto winst € 502,– over. Mar, ik had dit niet deur hewwe mutten. En ik had naar de bliksum gaan mutten. Helaassssss…..

Ik kiek even naar ’t stadhús op de syl en ik ség dat ik dér nog ’n appeltsje met hew te skillen. As je wajongers ontmoedige wille dan, mut je veural su met ze omgaan. Samen met ’t UWV €4000,– aan bijverdiensten per jaar toestaan en verfolgens via de inkomstenbelasting, huurtoeslag en gemeentelike belasting de boel weer terug vordere. Ik blief ’t séggen: ,,Wajongers binne moderne slaven.”

En dat op maandag…

Harmen P.